Häpnadsväckande bilder med hjälp av AI

Plötsligt är AI överallt, känns det som. Ska maskinerna ta över nu? Är de något att ha eller är det bara en gimmick? Jag har testat AI-tjänsten Dall-E 2 som skapar bilder utifrån de instruktioner man matar in. Resultatet är blandat: ibland ren kalkon, men oftare häpnadsväckande bra.

Dall-E är utvecklat av OpenAI och vem som helst kan registrera sig och börja skapa bilder. Så här går det till: i sökrutan skriver du (på engelska) vad du vill att din bild ska föreställa och sedan skapar Dall-E fyra varianter utifrån din instruktion. Ju mer detaljerad instruktion desto bättre resultat. Och fort går det: cirka 10 sekunder.

För mitt första försök bad jag Dall-E skapa något av instruktionen ”U.S. president climbs a tree”. Resultatet blev något slags blandning av Obama/Trump/Kamala Harris. Och väldigt roligt.

Nästa försök. Dags att utmana Dall-E och krångla till det ordentligt. Varför inte en robot i form av en kanin som äter en apelsin på en strand? Shoot.

Jag hade sett att man kan få Dall-E att skapa bilder i olika stilar, eller baserat på kända konstverk. Så varför inte skapa några varianter på Mona Lisa? Hur ser hon ut när hon äter en hamburgare? Eller när hon är dj? Och hur ser det ut när Rembrandt målar två lejon som har kuddkrig? Det har man väl alltid velat veta?

Dags för något abstrakt. Något som inte finns. En enkel instuktion: ett piano i form av en fabrik. Stil: digital art. Resultatet: riktigt cooolt!

Och nu skräckfilm. Svartvitt, 50 mm film för den rätta känslan. Instruktion: en stalker smyger i buskarna och spanar på ett hus i månskenet. Resultatet: läskigt på riktigt.

So far so good. Dall-E tycks klara det mesta. Men när jag bara gav en titel från en gammal låt med Sparks (Never turn your back on Mother Earth) som instruktion blev det bara konstigt. Om än väldigt roligt.

Jag blev också sugen på att få se hur det ser ut när en älg attackerar en julgran inför en skräckslagen familj. Det gick också så där. Av någon anledning blev det tecknat, utan att jag hade bett om det. Älskar att mamman i den stackars familjen fick älghorn.

Och när jag ändå är inne på jul så slänger vi in några sköna jultomtar som avslutning. Först några bilder på tomten som han ser ut när han frustrerad över sin dator.

Sen har vi tomten i form av en hippie, som sippar på en öl. Skön snubbe.

Ville också testa om det skulle funka att placera tomten på en specifik plats, närmare bestämt min hemstad Säter i Dalarna. Med den generella instruktionen ”Säter, Sweden” gick det skapligt. En bild som skulle kunna vara från Säters kommun. Men när jag lade till ”Rådhustorget” så blev det bara tok. Roligast är ju ändå tomtens cykel.

Vill du själv testa Dall-E så är det bara att registrera ett konto här: